Having identified the South East corner of the site as a strong position to place the mosque; following the line of the existing built fabric to continue the architectural language along the street-addressing elevation and creating a strong edge condition, whilst also engaging the park with the angle of the Prayer Hall due to the direction of prayer towards Mecca, the basic massing used in Spacial Arrangement allowed one to design the landscaping of Shandy Park to respond to the mosque.

The series of sketches above show the progression from placing these masses on the existing layout of the park, reflecting on past landscaping of the park (which can be seen in Historical Maps), to creating a direct visual connection from external space to building, which impacts on the mosque’s engagement with the park (see Sketch Plan), in order to create a shared space suitable for worshipers and non-worshipers alike.

Advertisements