You are currently browsing the tag archive for the ‘Prayer Space’ tag.

As discussed in The Minaret, it is the only structure synonymous with a mosque. The inclusion of this feature is strengthened because of its integral use in the Environmental Design strategy. It is a simple brick tubular tower with an intricate water-jet cut stainless steel perforated grill set to a six pointed star pattern in plan as the crowning piece. This patterned sheet acts as the outlet for the prayer space’s passive ventilation strategy.

Advertisements

The Prayer Hall is the heart of a mosque. Above is a visualization of the final proposed prayer space for the Shahjalal Mosque in Shandy Park. Taking the same principles of a lantern window to allow light in with expressed structure as previous proposals, as posted in Prayer Hall Interior Model. The space now creates a clear threshold between circulation and prayer space with the addition of colonnades flanking the space, whilst also creating a separate space to the rear for female prayer.

Having identified the South East corner of the site as a strong position to place the mosque; following the line of the existing built fabric to continue the architectural language along the street-addressing elevation and creating a strong edge condition, whilst also engaging the park with the angle of the Prayer Hall due to the direction of prayer towards Mecca, the basic massing used in Spacial Arrangement allowed one to design the landscaping of Shandy Park to respond to the mosque.

The series of sketches above show the progression from placing these masses on the existing layout of the park, reflecting on past landscaping of the park (which can be seen in Historical Maps), to creating a direct visual connection from external space to building, which impacts on the mosque’s engagement with the park (see Sketch Plan), in order to create a shared space suitable for worshipers and non-worshipers alike.

As shown in Collision Course, there is an aesthetic and structural language that is born from the marriage of East End London domestic architecture and traditional Islamic architecture. Finding the similarities between these two styles, such as the use of locally sourced materials and arched openings is key to creating a mosque that feels comfortable in Shandy Park. There is also a potency of creating a juxtaposition of rough industrial exterior against pure interiors required for prayer and the elements that bridge these two as investigated in Prayer Hall Interior Model.

Above is a photomontage of The Wenlock Arms public house and Lots Road Power Station, both located in London, amalgamated into one block. The Wenlock Arms deals with edge conditions extremely well, whilst Lots Road Power Stations uses a very traditional London Industrial architectural style, that also shares similarities with Islamic styles of elegant arched openings. This image acts as an aesthetic and architectural statement of what the mosque could be.

Despite dealing with axis, Mosque V1 did not work in plan. Taking the spaces within the Shahjalal Mosque back to essentials – The Prayer Hall and what is described here as “Pub”, basic layouts were configured to create a positive relationship between the two.

The term “Pub”, despite its alcoholic connotations, is meant in as previous work has stated as Public House, a space that is privately owned but used publicly, that conveys a sense of domesticity which dictates a sense of decorum to be maintained by all patrons. I also like the traditional idea of the landlord living upstairs making a pub very much an extension of their living room, which I think has potential for direct translation to an Imam’s role within a mosque.

An interior model of the Prayer Hall as visualized in Geometric Roof Structure Visualization.

Vikki Church by JKMM Architects is a small church in Helsinki, Finland which is the central element to a larger progressive urban development. The interesting feature to the building though is the glulam timber beam ceiling, which is made ridged by roof panels. Here the roof’s structure is revealed, which like Caruso St John Architect’s Arosa Sporttheatre, creates a spacial relationship between two levels.